Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
. .

 

Πριν λίγες μέρες (στις 19/4/07) δόθηκε απάντηση στη Βουλή στην ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Κατερίνας Περλεπέ – Σηφουνάκη, αναφορικά με το θέμα εγκατάστασης ραντάρ της ΥΠΑ στο Δημοτικό Διαμέρισμα Παναγιάς του Δήμου Μούδρου στη Λήμνο.

Ο Ευρωβουλευτής κ. Νίκος Σηφουνάκης σχολιάζοντας την απάντηση δήλωσε σχετικά: «Με όλο τον σεβασμό που τρέφω στις Κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τον θεσμικό ρόλο του εκάστοτε Υπουργού είμαι υποχρεωμένος να πω εξαρχής ότι το κείμενο της απάντησης του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μ. Λιάπη (ο έτερος ερωτώμενος Υπουργός Α. Παυλίδης για μια ακόμα φορά απαξίωσε να δώσει απάντηση), χαρακτηρίζεται από μεγάλη ασάφεια και γενικολογία αναφορικά μ' ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για τη Λήμνο και επί της ουσίας δεν είναι τίποτα παραπάνω από το τυπικό ενημερωτικό σημείωμα προς τον κ. Λιάπη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Και βέβαια η ΥΠΑ, με το σημείωμά της δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να επαναλαμβάνει τις γνωστές θέσεις της για τις διαδικασίες που τήρησε για την εγκατάσταση του ραντάρ καθώς και τις ατεκμηρίωτες κινδυνολογίες της για την ασφάλεια των πτήσεων, θέματα που ως γνωστόν τέθηκαν από τους εκπροσώπους της στην συγκέντρωση των κατοίκων της περιοχής και δεν έπεισαν με συνέπεια την με συντριπτική πλειοψηφία  - 341 ΟΧΙ και 7 ΝΑΙ -  απόρριψη του σχετικού αιτήματος για την εγκατάσταση του ραντάρ. 

Είναι επόμενο να μην περιμένει κανείς απάντηση σε πολιτικά ζητήματα που τέθηκαν σε δύο Υπουργούς, από μια γραφειοκρατικού τύπου απάντηση μιας Δημόσιας Υπηρεσίας. Τα πολιτικά ζητήματα τίθενται σε Υπουργούς και αυτοί οφείλουν ν' απαντούν.
 
Όμως και σ' αυτήν την περίπτωση επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η «σοβαρότητα» αυτής της κυβέρνησης αφού:

 Η ΥΠΑ διαβεβαιώνει στις 17/4/ 2007 ότι υπάρχουν άδειες παρότι δεν χρειάζονται «σε έργα και δραστηριότητες που εξυπηρετούν εθνικούς σκοπούς εθνικής άμυνας», ενώ η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου (τμήμα περιβάλλοντος) με μεταγενέστερο έγγραφό της απειλεί με κυρώσεις την ΥΠΑ αν δεν υπάρξουν σχετικές εγκεκριμένες άδειες.
 Ο Υπουργός Αιγαίου απαξιοί (κρυπτόμενος) να απαντήσει στην Βουλή στο ερώτημα της Βουλευτού κας Κ. Περλεπέ – Σηφουνάκη «γιατί η ΥΠΑ προχωρά με αδιαφάνεια στην εγκατάσταση των συστημάτων του ραντάρ, χωρίς να έχει λάβει τις προβλεπόμενες εγκρίσεις από τις αρμόδιες κρατικές αρχές σύμφωνα με την υπ.αριθμ. ΔΠΑ/10081 απόφαση του Υπουργού Αιγαίου (ΦΕΚ 1278 τ.β/20-10-2000) για το νησί της Λήμνου το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» ενώ επιδίδεται σε ανεύθυνες υποσχέσεις για αλλαγή θέσης εγκατάστασης του ραντάρ.
 Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών δεν απαντά στο καίριο αίτημα των κατοίκων της περιοχής για αλλαγή θέσης εγκατάστασης του  ραντάρ ενώ η υφιστάμενη σ' αυτόν Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας  ζητά από τον Έπαρχο Λήμνου κ. Σάραγκα να υποδείξει νέα θέση εγκατάστασης, ο  δε κ. Έπαρχος σπεύδει να αναγγείλει την επίλυση του ζητήματος.

Τι εμπιστοσύνη να δείξει λοιπόν κανείς στους κυβερνητικούς παράγοντες της Ν. Δ. για την επίλυση του τόσο σημαντικού για την υγεία των κατοίκων της περιοχής ζητήματος;

Οι κάτοικοι των χωριών Πλάκας, Παναγιάς, Κοντοπουλίου και Καλλιόπης της Λήμνου δίκαια επέλεξαν τον δρόμο των κινητοποιήσεων για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί στην περιοχή η εγκατάσταση του ραντάρ και σωστά παραμένουν σε εγρήγορση».